Jezera

Jezero u Šumaricama

Jezero u Šumaricama nalazi se na oko pet kilometara od centra grada, na primamljivoj destinaciji, pripada kompleksu vodenih površina kojima upravlja Sportsko privredno društvo “Radnički” d.o.o. Dugo je oko 1500 metara, a široko 175. Prosečna dubina jezera je oko tri metra. Ušuškano u šumskom okruženju pravo je mesto za odmor, a zbog svoje uređenosti pruža i raznovrsne mogućnosti za rekreaciju. Jezero je nastalo sa ciljem ulepšavanja spomen parka i danas je jedno od najposećenijih kupališta u Šumadiji.

Jezero Bubanj

Jezero Bubanj se nalazi u Kragujevcu, na udaljenosti od 1 km od centra grada, sa desne strane puta kojim se iz pravca Batočine ulazi u grad. Jezero je nastalo akumulacijom vode na lokaciji nekadašnje ciglane, a vodu dobija kako preko padavina tako i sa jakog izvora Bubanj. Prosečna dubina jezera je oko 1.2 m, a površina je oko 3 ha. Takođe, jezero Bubanj pruža mogućnosti za rekreaciju (šetanje, trčanje, vožnja biciklom) i zajedno sa sportskom halom u blizini čini sportsko rekreativni centar “Jezero”. Kupanje na Bubanjskom jezeru nije preporučljivo dok je pecanje dozvoljeno. Riblji svet jezera čine sunčica, mrena i lipljen, dok se od ptica mogu videti divlja patka i crna liska. Jezero se puni preko izvora koji ima veliku izdašnost tokom cele godine.

Gružansko jezero

U centralnom delu opštine, na reci Gruži, formirano je istoimeno jezero, čija je osnovna namena vodosnabdevanje pijaćom vodom Kragujevca, dela Kraljeva i okolnih sela opštine Knić. Godine 1979. pregrađena je jedna od najdužih i vodom najbogatijih reka u Šumadiji, Gruža, po kojoj jezero i nosi naziv – Gružansko jezero. Nakon dve godine, koliko je trajala izgradnja betonsko-lučne brane u mestu Pajsijević u opštini Knić, formirana je višenamenska akumulacija čije je punjenje okončano 1983. godine. Jezero zahvata površinu od 900 ha, obim jezera je oko 40 km, širine je od 3000 do 2800 m, a dužine oko 10 km. Obala je relativno niska, dobro razuđena, obrasla livadama, šumarcima i niskim listopadnim žbunjem.

Grošničko jezero

Grošničko jezero ili Vodojaža je veštačko jezero na Grošničkoj reci i građeno je u periodu 1931—1938. godine, kao najveće veštačko jezero na Balkanu. Brana je 1957. nadvišena za 5,5 metara. Kasnije je ova akumulacija povezana sa akumulacijom na Dulenskoj reci iz koje se prebacuje voda u jezero Vodojažu. Jezero je napravljeno za potrebe snabdevanja Kragujevca vodom. Pošto je opština Kragujevac siromašna vodom, odlučeno je da se podigne veštačko jezero na Grošničkoj reci, pa otuda i naziv Grošničko jezero. Drugi naziv jezera, Vodojaža, nastao je od reči zajaziti i voda. Pošto je Grošnička reka pregrađena, ili zajažena, otuda i naziv Vodojaža.

Vodopad „Duboki potok“

Vodopad se formira kada vode Dubokog potoka koji teče niz padine planine Žeželj, formiraju prvo 7-8 manjih vodopada, a nakon toga se obrušavaju preko strmog odseka visokog oko 15 m, čime se stvara vodopad Duboki potok ili kako ga još meštani zovu vodopad Buk. Vodopad se formira na kontaktu paleozojskih filita i krečnjaka. Aktivan je tokom cele godine, ali je najizdašniji u proleće, kada dolazi do otapanja snega sa okolnih padina i pojave obilnih padavina čime se nivo vode u reci povećava a samim tim i vodopad biva atraktivniji. Ispred vodopada nalazi se stara bukva ispod koje je Ćosićki izvor hladne vode koju meštani koriste za piće.

Parkovi

Avantura park

Avantura park se nalazi na jezeru u Šumaricama. Deci i mlađim korisnicima namenjen je prvi nivo, koji se nalazi na metar do dva visine, a starijima su namenjene komplikovanije prepreke na drugom nivou, na visini od 7 do 8 metara. Tu se nalaze: viseći mostić bez rukohvata, viseći burići, zip lajn, penjački zid sa rupama, sajle sa lijanama, a posetioci mogu da hodaju po balvanu sa preprekama, provlače se kroz obruče i tako provere svoje fizičke sposobnosti, koordinaciju pokreta, kao izdržljivost i snalaženje u savladavanju prepreka. Bezbednosti korisnika je posvećena posebna pažnja. Svi koji krenu u ovu avanturu osigurani su profesionalnom opremom, koja je slična alpinističkoj i koja je atestirana i prilagođena ovoj vrsti zabave. Istovremeno, sprave može koristiti deset osoba.

Veliki park

Veliki park je najomiljenije mesto za šetnju Kragujevčana svih generacija. Formiran je 1898. godine i na svoj 110. rođendan je potpuno renoviran. Prekriven je sa više od 10 hektara zelenila, a guste krošnje stoletnih stabala, obnovljene pešačke staze i novopostavljene klupe predstavljaju pravo mesto za odmor, šetnju i opuštanje. U Velikom parku i njegovom neposrednom okruženju nalaze se sportski tereni za košarku, fudbal, odbojku, tenis, američki fudbal i rukomet, zatvoren i otvoreni bazeni, balon sala, kao i veliki broj ugostiteljskih objekata.

Kreativni park

„Kreativni park” za decu, izgrađen na oko 10.000 metara kvadratnih u okviru kragujevačkog Velikog parka, na nekada zapuštenoj lokaciji između pokrivenog bazena SC „Park” i Fakulteta inženjerskih nauka, „Kreativni park” se sastoji od nekoliko dečjih igrališta sa klackalicama, penjalicama, ljuljaškama i toboganima, pešačkim stazama posutim šljunkom, zelenim površinama, a fontana će biti puštena u rad kada prođe zima i poraste temperatura.

Eko-park Ilina Voda

Park je legat Svetozara Andrejevića, predat na večito uživanje građanima Kragujevca 1900. godine. Poslednjih godina zahvaljujući volonterskom radu građana, članova udruženja Eko–park koji žive u tom delu grada, ovaj prostor je pretvoren u pravu malu oazu. Na površini od preko 7 hektara nalaze se klupe, ljuljaške, klackalice i drugi rekviziti, kao i tereni za košarku i fudbal. Izgrađena je fontana sa vodopadom visine 3,5 m, kao i pet mini jezera koje povezuje mali potok, dužine 90 m. Trenutno postoji mini zoo – vrt, koji ima oko 100 sitnih životinja, a u planu je njegovo proširenje. Napravljena je i velika letnja pozornica. Park je obogaćen i arboretumom – vrtom koji čine različite vrste lišćara i četinara, karakteristične za Šumadiju. Kuriozitet u parku predstavlja najveća skulptura Uskršnjeg jajeta u Evropi, a druga u svetu, napravljena je od recikliranog metala, postavljena je 2004. godine i visoka je preko 3 m.

Botanička bašta

Botanička bašta prostire se na oko 18 i po hektara na oko 200 m.n.m. u okviru kompleksa Spomen parka „Kragujevački oktobar“. Bašta je svečano otvorena 1997. godine u okviru Instituta za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu. Baštenska biblioteka pruža mogućnost da izaberete literaturu na licu mesta i uživate čitajući okruženi zelenilom. Šetajući, možete da upoznate florne zone Azije, Evrope i Balkana, da vidite Pančićevu omoriku, kamenjarasa čuvarkuća (alpinetum), ili dendrarijum sa klekama. Posebno interesantan je Lavirint u kojem se nalaze relikti i endemične vrste.

Mali park

Donji ili Mali park se nalazi u samom centru grada, u okviru kompleksa Milošev venac, pored zgrade Gradske tržnice. Park je male površine, uređen je cvetnim alejama i stazama. U njegovom središnjem delu nalazi se Spomenik palim Šumadincima.

Scroll to Top