O gradu - PosetiKragujevac

O gradu

U centralnom delu Srbije, u predivnoj Šumadiji, na površini od 835 kvadratnih metara, prostire se Kragujevac – četvrti grad po veličini, podignut na obalama Lepenice, podno Rudnika, Crnog Vrha i Gledićkih planina.

Južno od Beograda udaljen je 140 kilometara, dok ga severno od Niša deli 150 kilometara – samim tim možemo videti da se Kragujevac nalazi na raskrsnici glavnih državnih puteva i magistralnih saobraćajnica.

Prema predanju, smatra se da naziv grada potice od imena ptice grabljivice, Kraguj, koja se koristila za lov, poput današnjih sokolova. Izgledom podsećaju na orlove i kao takvi krase jedno od važnijih obeležja ovog grada – grb.

Kao veoma važno naselje, po prvi put pominje se pod nazivom „Kragujevdža“ i to 1476. godine u turskim spisima. Najznačajniji period u razvoju grada počinje 1818. godine kada je tadašnji knez Miloš Obrenović, 6. maja na Skupštini narodnih starešina, proglasio Kragujevac za prestonicu tadašnje Kneževine Srbije, i ta titula je trajala sve do 1841. godine kada prestonica biva premeštena u Beograd. Od tog vremena, pa sve do danas, Kragujevac se planski urbanizuje i teritorijalno širi te tako postaje upravni, politički, kulturni, prosvetni, zdravstveni, vojni i privredni centar, tada cele države, a danas posebice njenog centralnog dela.

Kragujevac se sa razlogom naziva „grad mladih“ ili „grad budućnosti“, a posetioci se u to mogu uveriti kroz upoznavanje sa vrednom kulturno-istorijskom zaostavštinom, kao i prirodnim znamenitostima, a ujedno im se pruža osećaj opuštenosti i uživanja u kvalitetnim ugostiteljskim ponudama, bogatom noćnom životu i raznovrsnim događajima.

Izvor fotografije: Zoran Petrović

Izvor fotografije: Zoran Petrović

Literatura o Kragujevcu i Šumadiji:

  • „Istorija Kragujevca“ Boriša Radovanović

  • Fotomonografija „Kragujevac za početnike i starosedeoce“ Zoran Petrović

  • Fotomonografija „Duša Srbije – Šumadija i Pomoravlje“ Zoran Petrović i Predrag Cile Mihajlović

  • Fotomonografija „1999“ Zoran Petrović i Nebojša Raus
  • Scroll to Top