Vinarije i rakijski putevi

Vinarija „Art Wine“

Na porodičnom imanju u Grošnici, nadomak Kragujevca, u srcu Šumadije, zasnovana je naša vinska priča. Vinarija je osnovana 2011. godine i ima proizvodnju od 6.000 boca godišnje. Cilj od samog osnivanja vinarije je proizvodnja visoko kvalitetnih vina, koja najbolje iz Šumadije mogu da približe svetskim standardima. U toku je izgradnja degustacione sale i novog vinskog podruma čiji kapacitet će biti planirana godišnja proizvodnja od 20.000 boca.

Kao veliki ljubitelji vina, otpočeli smo proizvodnju, najpre za sopstvene potrebe. Kao takvo, naše vino je pronašlo put do mnogobrojnih vinskih stručnjaka, koji su bili saglasni u jednom: Jedan od najboljih Cabernet Sauvignon-a koji su ikada probali. Vođeni time, odlučili smo se za proširenje proizvodnje, ne odustajući od tradicionalnih postupaka uz primenu nove i moderne tehnologije.

Vinarija Art Wine, u ovom trenutku, pored malog, porodičnog vinograda koristi vinograde u zakupu, ali uskoro kreće sadnja loze na još dodatnih tri hektara u neposrednoj blizini vinarije. Ceo potez na kome se nalaze vinogradi je pod zaštitom geografskog porekla Šumadija. Sorte koje se uzgajaju su: šardone, merlo i kaberne sovinjon.

Struktura zemljišta, ruža vetrova i povoljna klima su prirodna blagodet koja se svake jeseni pretače u najkvalitetnija vina Vinarije Art Wine.Mala proizvodnja, bezkompromisna usmerenost isključivo ka kvalitetu i stvaranju jedinstvenog i prepoznatljivog stila, primena najsavremenijih tehnologija, su naš put i jedini ispravan izbor. Vođeni istinom da vino nastaje u vinogradu, a da se samo neguje u podrumu posvećeni smo uzgajanju vrlo kvalitetnog grožđa. U samoj proizvodnji se trudimo da naša vina sačuvaju specifičnosti klime, zemljišta, sorti. Određivanje pravog vremena berbe, kojom pravimo idealan balans između tehnološke i fenolne zrelosti grožđa pretočeni su u prepoznatljiv stil u kome se oseća specifičnost svake godine.

Scroll to Top