Vinarije i rakijski putevi

Vinarija „Rujevica“

Okolina, ukusi domaće hrane iz naše bašte sa vinima koja imaju priču, učiniće da se osećate kao da ste zakoračili u neku drugu zemlju, u kojoj vlada osmeh, dobro raspoloženje i osećaj da ste na pravom mestu. U večernjim satima okupljeni oko logorske vatre, sa čašom vina u ruci provešćete trenutke za pamćenje.

Vinarija „Stari hrast“

Naša vizija je bila i ostala biti porodična vinarija sa sopstvenim zasadima i kapacitetima kojima se može upravljati u krugu porodice, uz angažovanje vodećih stručnjaka iz polja proizvodnje vina i rakija. Podrum nosi naziv po 200 godina starom hrastu koji se nalazi u samom vinogradu i koji pamte najstariji stanovnici tog kraja.

Vinarija „Art Wine“

Na porodičnom imanju u Grošnici, nadomak Kragujevca, u srcu Šumadije, zasnovana je naša vinska priča.

Struktura zemljišta, povoljna klima i najbolje ekspozicije su nam pružili mogućnost da na svom imanju zasadimo vinograd i otpočnemo proizvodnju vina.

Vinarija poseduje sopstvene zasade vinograda površine od dva hektara, sa skromnim ambicijama da u budućnosti podignemo još jedan hektar vinograda.

Mišljenja smo, da samo sa tako malim zasadom, svakom čokotu se može posvetiti posebna pažnja, samim tim i svakoj boci ponaosob.

Cilj od samog osnivanja vinarije je proizvodnja visoko kvalitetnih vina, koja najbolje iz Šumadije mogu da približe svetskim standardima. Posvećenost takvoj proizvodnji najbolje govori podatak, kada nam vremenske prilike nisu bile naklonjene i kišne godine davale loš rod, nismo proizvodili vina iz tih berbi.

„Vinsko-rakijski hub“

Vinsko rakijski hub je jedinstveno mesto koje doprinosi razvoju vinske i rakijske kulture Šumadije. Nastao je sa idejom da okupimo ljubitelje vina i rakije i da podržimo i promovišemo rad i proizvode Udruženja vinara Šumadije i udruženja ‘Šumadijska šljiva’.
U ponudi Vinsko rakijskog huba je preko 120 etiketa najboljih šumadijskih proizvoda Udruženja vinara Šumadije i udruženja ‘Šumadijska šljiva’.

Podrum Manastira Drača

Manastir Drača je izgrađen 1734. godine i nalazi se desetak kilometara zapadno od Kragujevca, u kotlini Dračke reke. Tradicionalni vinski podrum obnovljen je i modernizovan 2014. godine, poseduje degustacionu salu i prima najavljene turističke grupe, a proizvodnju vina i degustacije vodi monah otac Onufrije Hilandarac. Na padinama brda Rujevica, na manastirskom imanju podignut je novi vinograd 2015. godine površine 1,5 hektara sa 6.500 kalemova sorte merlo. U manastirskom podrumu i vinariji proizvodi se i flašira vino od sorte merlo u nekoliko stilova, kao i više vrsta voćnih rakija izuzetnog kvaliteta.

Vinarija „Lastar“

Istinski poznavaoci vina znaju kako prirodni uslovi mogu uticati na komponente vina. Tlo prepuno peska i gline, uz smenjivanje tri različita vetra sa Gledićkih planina i Juhora, čini zasade na svakoj parceli jedinstvenim, i upravo ta različitost čini levačko vinogorje autentičnim. Upotreba modernih tehnologija u preradi i vinifikaciji, apsolutno je u službi grožđa, tako da vina uvek prikazuju svoj terroir. Bez izuzetka, vina vinarije „Lastar“ u svakoj čaši pokazuju moć i bogatstvo levačkog vinogorja. Vinogradi, zaklonjeni planinama i obasjani suncem, daju snagu i konstantu doživljaja stvarnosti u prostoru. Nekada je tuda prolazila glavna saobraćajnica Balkana, Carigradski drum, a danas se tim prostranstvom širi filozofija Lastara.

Vinarija „Katanić“

Vinarija „Katanić“ je mlada vinarija koja se nalazi na obroncima planine Rudnik, na svega 30 km od Kragujevca (na putu Kragujevac-Gornji Milanovac), u selu Kamenica. Među seoskim bregovima, na 500 m nadmorske visine, van gužve, vreve i trke sa vremenom, zru grožđa vinarije pod suncem Šumadije. Na dva hektara porodičnog imanja Katanić sa velikom pažnjom i ljubavlju uzgajaju se sorte: Merlot, Chardonnay, Cabernet sauvignon, Cabernet frank.

Podrum „Pevac“

Destilerija „Pevac“ postala je simbol očuvanja tradicije i implementiranja najsavremenije tehnologije koja rezultira prefinjenim ukusima rakija vrhunskog kvaliteta. Svoju istoriju podrum „Pevac“ počeo je da ispisuje ne tako davne 2008. godine koju svakodnevno upotpunjuje snagom vizije i pretače u najfinije arome i ukuse rakija kojima je teško reći ne!

„Flores“

Flores“ je srpska kompanija koja proizvodi alkoholne napitke, uglavnom rakiju, sa sedištem u Divostinu, selu udaljenom svega šest kilometara od Kragujevca. Osim toga u selu Kamenica nalazi se objekat za sazrevanje alkoholnih pića u hrastovim bacvama. Osnovana je 1985. godine na tradiciji porodičnog preduzeća osnovanog 1803. godine koje se bavilo preradom voća i proizvodnjom alkoholnih pića; vina, kao i drugih proizvoda do 1952. godine. Najpoznatiji proizvod kompanije Flores je „Žuta osa“, visokokvalitetna šljivovica.

Agroprodukt „Zavičaj“

„Zavičaj“ sa sedištem u Čumiću (kod Kragujevca) u Srbiji, osnovan je 1990. godine. Bavi se proizvodnjom svežeg voća, suvog voća i voćnih rakija. Proizvodnja se obavlja na preko 25 hektara i glavni proizvod je šljiva. Proces proizvodnje je zaokružen od proizvodnje sveže šljive do suve šljive i rakije. U okviru porodičnog imanja je i podrum za proizvodnju rakije veličine oko 40 vagona sa drvenim sudovima za starenje, kao i dve sušare za sušenje šljiva ukupnog kapaciteta 4000 kg na 24 sata.

Vinarija „Agatija“

U srcu levačkog vinogorja, nedaleko od Kragujevca, na 300 metara nadmorske visine, raste i razvija se porodična vinarija Agatija. Deceniju rada, ljubavi i znanja usadili smo u pet hektara vinograda, koji se nalazi u malom mestu- Rabenovac.

Scroll to Top