Vinarije i rakijski putevi

Agroprodukt „Zavičaj“

Do ove destilarije de stiže uz pomoć magistralnog puta Kragujevac-Beograd. Ako dolazite iz pravca Kragujevca, treba skrenuti desno nakon 25 km vožnje, a ukoliko dolazite iz topole posle 14 km se skreće levo. Nakon određenog skretanja se putuje jo 500 m do destilarije.Destilarija "Zavet" se nalazi u blizini Rudnika, u selu Čumić. Ovo područije ima savršene uslove za uzgoj šljive i proizvodnju rakije.

U porodici Mijailović se rakija proizvodi več 7 generacija odnosno 200 godina. Današnji vlasnik ove destilarije je Goran Mijailović koji poseduje 20 ha pod vočem i godišnje proizvodi oko 25000 l rakije.

Rakije "Zavet" su osvojile preko 60 zlatnih medalja i pehara na Novosadskim i oslatim sajmovima. Vlasnik Destilarije "Zavet" je predsednik Regionalne asocijacije Proizvođača rakije "Šumadijska rakija".

Pored rakije se takodje proizvodi suva šljiva i šljiva jer se godišnje ubere oko 400 tona. Rakija destilarije u Čumiču se mogu za sada samo nabaviti na domćem tržištu, odnosno u celoj Šumadiji, Beogradu, Novom sadu. U obližnjem gradu Kragujevcu se moze naći u skoro u bilo kom restoranu.

Scroll to Top