Vinarije i rakijski putevi

          Okolina, ukusi domaće hrane iz naše bašte sa vinima koja imaju priču, učiniće da se osećate kao da ste zakoračili u neku drugu zemlju, u kojoj vlada osmeh, dobro raspoloženje i osećaj da ste na pravom mestu. U večernjim satima okupljeni oko logorske vatre, sa čašom vina u ruci provešćete trenutke za pamćenje.

          Naša vizija je bila i ostala biti porodična vinarija sa sopstvenim zasadima i kapacitetima kojima se može upravljati u krugu porodice, uz angažovanje vodećih stručnjaka iz polja proizvodnje vina i rakija. Podrum nosi naziv po 200 godina starom hrastu koji se nalazi u samom vinogradu i koji pamte najstariji stanovnici tog kraja.

          Naše vino Tangenta-Chardonnay je već poznato po svom jedinstvenom stilu kome nisu primarni trenutni zahtevi tržišta već jedinstvena priča koju prepoznaju pravi uživaoci ove raskošne sorte. Ovo vino nastaje od vrhunskog grožđa sorte Chardonnay u 100% sastavu. 85% ovog vina fermentiše u inox sudovima gde zadržava svoju voćnost i svežinu dok ostalih 15% vina je proizvedeno tehnologijom barrel fermented, tj. ovo vino je fermentisalo u hrastovim barik buradima.

          Vinoteka je savremeno opremljen prostor gde su izložena isključivo šumadijska vina i rakije koje se mogu degustirati na čašu uz originalne lokalne zalogaje. Kroz organizovanje vinskih i rakijskih večeri, degustacija, individualnih i grupnih promocija i obuka, ovaj vinsko-rakijski hub pruža mogućnost zainteresovanima da saznaju više o vinskoj i rakijskoj kulturi.

          Manastir Drača je izgrađen 1734. godine i nalazi se desetak kilometara zapadno od Kragujevca, u kotlini Dračke reke. Tradicionalni vinski podrum obnovljen je i modernizovan 2014. godine, poseduje degustacionu salu i prima najavljene turističke grupe, a proizvodnju vina i degustacije vodi monah otac Onufrije Hilandarac. Na padinama brda Rujevica, na manastirskom imanju podignut je novi vinograd 2015. godine površine 1,5 hektara sa 6.500 kalemova sorte merlo. U manastirskom podrumu i vinariji proizvodi se i flašira vino od sorte merlo u nekoliko stilova, kao i više vrsta voćnih rakija izuzetnog kvaliteta.

          Istinski poznavaoci vina znaju kako prirodni uslovi mogu uticati na komponente vina. Tlo prepuno peska i gline, uz smenjivanje tri različita vetra sa Gledićkih planina i Juhora, čini zasade na svakoj parceli jedinstvenim, i upravo ta različitost čini levačko vinogorje autentičnim. Upotreba modernih tehnologija u preradi i vinifikaciji, apsolutno je u službi grožđa, tako da vina uvek prikazuju svoj terroir.

          Bez izuzetka, vina vinarije „Lastar“ u svakoj čaši pokazuju moć i bogatstvo levačkog vinogorja. Vinogradi, zaklonjeni planinama i obasjani suncem, daju snagu i konstantu doživljaja stvarnosti u prostoru. Nekada je tuda prolazila glavna saobraćajnica Balkana, Carigradski drum, a danas se tim prostranstvom širi filozofija Lastara.

          Vinarija „Katanić“ je mlada vinarija koja se nalazi na obroncima planine Rudnik, na svega 30 km od Kragujevca (na putu Kragujevac-Gornji Milanovac), u selu Kamenica. Među seoskim bregovima, na 500 m nadmorske visine, van gužve, vreve i trke sa vremenom, zru grožđa vinarije pod suncem Šumadije. Na dva hektara porodičnog imanja Katanić sa velikom pažnjom i ljubavlju uzgajaju se sorte: Merlot, Chardonnay, Cabernet sauvignon, Cabernet frank.

          Destilerija „Pevac“ postala je simbol očuvanja tradicije i implementiranja najsavremenije tehnologije koja rezultira prefinjenim ukusima rakija vrhunskog kvaliteta. Svoju istoriju podrum „Pevac“ počeo je da ispisuje ne tako davne 2008. godine koju svakodnevno upotpunjuje snagom vizije i pretače u najfinije arome i ukuse rakija kojima je teško reći ne!

          „Flores“ je srpska kompanija koja proizvodi alkoholne napitke, uglavnom rakiju, sa sedištem u Divostinu, selu udaljenom svega šest kilometara od Kragujevca. Osim toga u selu Kamenica nalazi se objekat za sazrevanje alkoholnih pića u hrastovim bacvama. Osnovana je 1985. godine na tradiciji porodičnog preduzeća osnovanog 1803. godine koje se bavilo preradom voća i proizvodnjom alkoholnih pića; vina, kao i drugih proizvoda do 1952. godine. Najpoznatiji proizvod kompanije Flores je „Žuta osa“, visokokvalitetna šljivovica.

          „Zavičaj“ sa sedištem u Čumiću (kod Kragujevca) u Srbiji, osnovan je 1990. godine. Bavi se proizvodnjom svežeg voća, suvog voća i voćnih rakija. Proizvodnja se obavlja na preko 25 hektara i glavni proizvod je šljiva. Proces proizvodnje je zaokružen od proizvodnje sveže šljive do suve šljive i rakije. U okviru porodičnog imanja je i podrum za proizvodnju rakije veličine oko 40 vagona sa drvenim sudovima za starenje, kao i dve sušare za sušenje šljiva ukupnog kapaciteta 4000 kg na 24 sata.

U srcu levačkog vinogorja,nedaleko od Kragujevca,na 300 metara nadmorske visine, raste i razvija se porodična vinarija Agatija. Deceniju rada,ljubavi i znanja usadili smo u pet hektara vinograda, koji se nalazi u malom mestu- Rabenovac.